Ik zoek een pup

Je hebt interesse in een pup of bent misschien zelfs al op zoek. Hoe vind je een fijne hond bij een betrouwbare fokker?

De rasvereniging wil haar steentje aan dit fantastische ras bijdragen door de gezondheid te bevorderen, het fijne karakter van de Berner te behouden en inteelt te beperken.

Hoewel 100% zekerheid bij levende wezen niet bestaat, wordt de kans op een gezonde Berner als fijne gezinshond groter, als er naar al deze gebieden wordt gekeken bij het fokken. Serieus en met verstand van zaken fokken is dan ook geen eenvoudige zaak.

Op onze website worden (verwachte) nesten van leden vermeld. Deze voldoen aan het Vereniging Fok Reglement(VFR). Minimaal voldoen deze nesten aan de Nederlandse wet en aan het Kynologisch Reglement (KR) van de Raad van Beheer. Voldoen aan het KR is noodzakelijk om een stamboom te krijgen. De criteria van de vereniging die in het VFR staan, gaan hier veel verder in.

Verder worden nesten van fokkers van onze vereniging geïnventariseerd. Dan wordt het aangemelde nest door de vereniging bezocht. Bij zo’n bezoek worden niet alleen de pups beoordeeld, maar wordt ook gekeken naar hoe de pups worden gehouden, of het schoon is en of er voldoende aandacht is voor de socialisatie van de pups. Vraag naar het inventarisatieverslag van dit bezoek! Heeft de fokker aan alle verenigingsrichtlijnen voldaan, dan heeft de pup recht op een Pupcertificaat. Vraag ook dit gerust na bij de fokker.

Een serieuze fokker besteedt veel tijd en liefde aan het grootbrengen van een nest. Deze zal dan ook een en ander willen weten van een (mogelijke) pupkoper, voordat deze een pup kan kopen. Bij voorbeeld gezinssamenstelling, ook kan een fokker rekening houden met de karaktertjes van de pups, om zo te zorgen dat er een goede match is.