Wie zijn wij
Wij zijn een grote groep Berner-liefhebbers die zich in verenigingsverband hebben georganiseerd (ongeveer 1000 leden) om dit mooie ras verder te verbeteren. Hoe we dit doen is verwoord in onze statuten, huishoudelijkreglement en overige reglementen die vrij te downloaden zijn uit onze documentenbibliotheek. Als rasvereniging zijn we tevens lid van Raad van Beheer.
De doelstellingen van onze vereniging zijn hier te lezen: Doelstellingen
En verder?
Evenementen
Natuurlijk houdt de vereniging zich ook bezig met het organiseren van diverse evenementen en wandelingen. Verspreid over het hele land worden er door het jaar heen diverse wandelingen georganiseerd met landschappelijke afwisselingen zoals strand, bos, heide en heuvels.
Het hoogtepunt van de vereniging is toch wel de "Kampioenschapclubmatch" die eens per jaar gehouden wordt. Daar komen meestal meer dan 150 Berners die allen strijden om de mooiste Berner van de Clubmatch te worden. Een lust voor het oog voor allen die deze honden een warm hart toedragen. Ook de Bernerdag is gezellig en belangrijk onderdeel van onze Vereniging. Dit alles en nog veel meer kunt u lezen in ons verenigingsblad dat 6 x per jaar verschijnt. Dit ontvangt u automatisch bij uw lidmaatschap. Het blad staat vol met informatie met betrekking tot de Berner Sennenhond. Ingezonden stukken van leden, wetenswaardigheden, wedstrijdverslagen- en data en ook de senioren-Berner krijgt veel belangstelling.
Nestinventarisatie
Een verenigingsactiviteit van een heel andere orde is onze nestinventarisatie. Op de Algemene Ledenvergadering van 30 november 2013 is door de leden besloten dat alle nesten, geboren binnen de VBSH, die voldoen aan het fokreglement van de VBSH, geïnventariseerd moeten worden. Niet alleen de ouderdieren zijn onderdeel van onze controle, maar ook zeer veel nesten, waarvoor de vereniging bemiddelt. De pups worden, nadat ze gechipt zijn door de RvB, op een leeftijd van ongeveer 7 weken geïnventariseerd en de bevindingen hiervan worden vastgelegd. Het geeft echter geen garantie, want in de groeifase kunnen er nog diverse problemen ontstaan waarvoor het helaas nog niet mogelijk is deze in de "wieg" al te onderkennen. We kunnen hierbij denken aan HD, ED , over- of onderbeet, entropion e.d.
Levershunt testen
Vanaf 1 januari 2016 is het verplicht om pups te testen op Levershunt. Deze verplichting is ingesteld voor de duur van 1000 pups, waar de VBSH 25 euro per pup heeft vergoed. Het aantal van 1000 pups is ondertussen bereikt. De gezondheidscommissie werkt nu samen met deskundige om de resultaten met bestuderen. Op termijn zullen deze resultaten met u gedeeld worden.
Hebt u een nestje pups geboren op of na 1 januari 2016 dan kunt ze nog steeds in de leeftijd tussen 7 en 8 weken laten testen, echter staat daar nu geen vergoeding meer tegenover vanuit de VBSH. Dit kan NIET bij iedere dierenarts. Meer informatie hierover staat in het clubblad en wordt op deze site geplaatst. Voor meer informatie kunt u mailen naar
Kenmerken van de Berner Sennenhond
De Berner Sennenhond is een middelgrote, krachtige verschijning met een driekleuren patroon. Doordat de vacht lang is, dient het aanbeveling de hond 1 tot 2 maal per week te borstelen. De hoogte die de rasstandaard vermeldt is, is voor reuen van 64 tot 70 cm. Voor teven is dit van 58 tot 66 cm. Het gewicht kan een punt van overweging zijn. Reuen groeien uit tot 50 à 55 kilo en teven tot 40 à 45 kilo. U begrijpt dat bij zo'n massa een goede opvoeding op zijn plaats is. De Berner is niet moeilijk op te voeden. Een Zwitserse professor, die het ras in het begin van de 19e eeuw van de ondergang heeft behoed, schreef in een te enthousiast moment: ?De Berner Sennenhond voedt zichzelf op?. Gedeeltelijk heeft hij gelijk gehad, ze leren ontzettend snel en werken erg graag voor de baas. Denk echter niet dat de Berner slaafs is, want hij kan behoorlijk eigenwijs zijn. Verder is een Berner erg lief voor kinderen, goedmoedig maar waaks tegenover vreemden en zelfverzekerd.
Agressie is uit den boze; de Berner hoeft ook niet scherp te zijn daar zijn imposante verschijning al genoeg afschrikt voor diegene die slecht in de zin hebben. Het is mede hierom een ideale erf- of familiehond. Natuurlijk is dit slechts een summiere beschrijving van het ras, maar voor de geïnteresseerden is er een scala aan literatuur te vinden om dit ras verder te ontdekken en te leren kennen. Onze vereniging heeft in haar doelstelling opgenomen het adviseren van de aspirant-koper. Dit houdt in, dat wij slechts adviseren in een bepaalde richting en het "huiswerk" wat er voor de koop van een pup vooraf gaat, bij de koper legt. Bij de keuze van een fokker kunt u opletten, of er een kennelnaam is / bestaat. Het geeft u als koper een duidelijker inzicht in de familiaire achtergrond van uw puppy, daar de chip alleen zonder kennelnaam slechts voor kenners enige duidelijkheid biedt over de herkomst van het puppy. Vragen naar de stamboom van beide ouders, HD- en ED-uitslagen en eventuele raskeuringsuitslagen (ook niet-verenigingsfokkers kunnen hun Berner Sennenhond nl. laten keuren door de vereniging op een raskeuring) geven een redelijk inzicht in de afstamming van uw puppy. De hoge mate van populariteit van de Berner Sennenhond is voor sommigen in de hondenwereld reden geweest om in een sneltreinvaart de nodige nesten op de wereld te zetten. De explosieve groei van niet-verenigingsfokkers om het gat in de markt op te vullen, geeft aan, dat voorzichtigheid geen slechte raadgever is bij de fokkerskeuze. Het feit dat uw puppy een stamboom ontvangt, vertelt niets over een gezonde afstamming. De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland geeft aan alle honden een stamboom af, die geboren zijn uit ouders, die al een bewijs van afstamming hebben en waarvoor de fokker daadwerkelijk een stamboom aanvraagt. Indien er sprake is van grote gebreken bij potentiële ouderdieren in het bezit van verenigingsfokkers, worden deze uitgesloten door middel van de raskeuring. Buiten de vereniging bestaat deze regeling niet. Hetgeen de afstammelingen van buiten de vereniging goedkoper maakt daar alle dieren ?geschikt? zijn. Goedkoop, vanaf 800 euro voor een puppy kan op termijn helaas voor mens en dier duurkoop blijken te zijn. Garanties zoals eerder beschreven geeft de vereniging niet maar zij schept wel alle voorwaarden voor een gezonde pup uit gezonde en goedgekeurde ouders. Laat u zich niet afschrikken door de kanttekeningen in deze brochure. Ze zijn slechts geschreven om u ervan bewust te maken, dat de aanschaf van een levend wezen een situatie is, die de nodige aandacht verdient. Als u dan toch de moed heeft een Berner aan te schaffen, dan kunnen wij als VERENIGING DE BERNER SENNENHOND u slechts van harte feliciteren met deze geweldige keuze die u gedaan heeft om voor dit ras te kiezen. Ze verdient het namelijk, deze trouwe vriend van formaat.
Een poot en een vriendelijke groet,
Vereniging de Berner Sennenhond